Дебати и панел дискусии

Новинарството и медиумите во дигиталната ера и социјалните мрежи, каде одиме?

Новинарството и медиумите во дигиталната ера и социјалните мрежи, каде одиме?

31. октомври 2019

Вистинското новинарство е во кризa насекаде низ светот. Сè повеќе новинари остануваат без работа, и сè потешко оди финансирањето независни медиуми. Во свет на ПР, социјални мрежи, дигитален маркетинг, промовирања и реклами, каде лежи иднината на новинарството? Прочитај повеќе
Студентски и младински новинарски иницијативи – потенцијалот на неформалното новинарско образование

Студентски и младински новинарски иницијативи – потенцијалот на неформалното новинарско образование

01. ноември 2019

Можна ли е реформа во новинарските факултети? Ова се само дел од предизвиците за кои ќе зборуваме со нашите гости Прочитај повеќе
Програма за жени-новинарки, можности за промени во медиумската сфера

Програма за жени-новинарки, можности за промени во медиумската сфера

01. ноември 2019

Истражувањата покажуваат дека новинарките се значително помалку присутни на повисоките управувачки места во медиумите, во споредба со своите машки колеги. Ова е една од клучните причини зошто ПИНА ја започна Програмата за жени-новинарки, поддржана од Цивика Мобилитас, каде новинарките стекнуваат вештини од мултимедијално и мобилно новинарство што им овозможува поголема самостојност во работата. Прочитај повеќе
Владината борба против дезинформации – можност за цензура, неопходен чекор или само план на хартија?

Владината борба против дезинформации – можност за цензура, неопходен чекор или само план на хартија?

01. ноември 2019

Владата најави акциски план за борба против лажни вести и дезинформации, што наиде на сомнеж кај многумина од медиумската сфера и граѓанскиот сектор. Ќе ги слушнеме ставовите на искусни новинари врзани со предложениот акциски план на Владата за борба против дезинформации и лажни вести. Прочитај повеќе
Прекугранична соработка на новинари од Грција и С. Македонија

Прекугранична соработка на новинари од Грција и С. Македонија

02. ноември 2019

Колегите од двете држави често се соочуваат со слични предизвици и проблеми. Прочитај повеќе
#MoJo storytelling, можностите за развој на мобилно новинарство на домашната медиумска сцена

#MoJo storytelling, можностите за развој на мобилно новинарство на домашната медиумска сцена

02. ноември 2019

Мобилното новинарство нуди многу можности и иновативни начини за видео-изразување без потреба од скапа опрема. Имајќи ги предвид финансиските можности на редакциите во земјава, би можело ли мобилното новинарство да понуди решение за медиумски содржини што не бараат многу пари и време за изработка? Прочитај повеќе
(До) Каде се дигиталните редакции во Македонија

(До) Каде се дигиталните редакции во Македонија

02. ноември 2019

Може ли да се разговара за иновативен пристап кога се соочуваме со проблеми и предизвици на основно ниво? Прочитај повеќе