VR/360. Раскажување и технологија во полза на новинарството

Нурнете во светот на VR. Во холот на кино Култура со помош на VR очила фестивалските гости ќе имаат прилика одблизу да ги доживеат документарните приказни на иновативното студио Контраст од дигиталниот оддел на Ал Џезира.

За време на целиот фестивал, ќе има посебен штанд со VR-очила, каде што можете да погледнете дел од работата на AJ Contrast и иновативните начини со кои го насочуваат вниманието на јавноста кон сериозни проблеми како што се правата на бегалците.

Присутните ќе имаат можност да погледнат снимки со виртуелна реалност од известувањата што од АЈ Contrast ги направиле на тема правата на бегалците со помош на Мариа Фернанда Лаурет и за време на работилницата Новинарство со виртуелна реалност за заштита на правата на бегалците.

ВР поставката и учеството на Мариа Фернанда Лаурет на ИФФС се поддржани од Претставништвото на УНХЦР во државата.

Говорници: Maриа Фернанда Лаурет