Алексија Калаици

новинарка

Алексија Калаици е новинарка која покрива социјални и политички теми во Грција и низ Балканот. Соработувала во прекугранични медиумски проекти на Балканот додека била во Азија да известува за нарушување на човековите права на староседелските заедници.

Објавувана е во водечки грчки и меѓународни медиуми како Deutsche Welle, VICE, New Internationalist, Kathimerini и Inside Story, а соработува и со регионален онлајн весник во Солун.

Студирала новинарство и медиуми на Универзитетот Аристотел во Солун. Во 2019 добитник е на стипендија за мултимедијално новинарство на Универзитетот Колумбија во САД.